Kortspillet Idiot er svært populært i Norge, med enkle spilleregler kan de fleste bli med på en runde. En runde inkluderer alt fra to til fem spillere og hele kortstokken benyttes. Hver spiller får utdelt totalt ni kort, tre blir lagt med bildesiden ned på bordet, oppå disse legges tre kort med bildesiden opp.

De tre siste kortene har spilleren på hånden. Resten av kortene blir lagt i en bunke med bildesiden ned. Meningen med spillet er å bli kvitt kortene raskest mulig.

idiot spill

Spilleregler for Idiot

Spillereglene for Idiot er relativt enkle og vi gir deg en kort oversikt:

  1. Ess er det høyeste kortet og tre er lavest.
  2. Farge har ingen betydning når man spiller.
  3. Ess, toere og tiere er spesialkort. Når en spiller legger på en toer, vil han eller hun kunne legge på enda et valgfritt kort. Ess slår bildekort og 10 slår ut bunken.
  4. Spilleren med det laveste kortet på hånden starter spillet.
  5. Fire like kort på rad slår ut bunken.
  6. Det er ikke lov å kikke på de tre kortene som har bildesiden ned.
  7. Legger man en 9 kan man fortsette med knekt siden 10 slår ut bunken.

 

Varianter og unntak for Idiot

Spillereglene kan være forskjellig fra vennegjeng til vennegjeng og de fleste har sin egen lille vri på spillet. Noen varianter nekter spillerne å bytte ut de rettvendte kortene, mens andre tillater dette. Det er også varianter som tillater å legge i rekkefølge, for eksempel 3-4-5.

Hvordan spiller man Idiot

Vi skal se nærmere på hvordan man spiller Idiot. Det hele starter med den som har det laveste kortet (etter eventuell bytting). Spillerne legger på like eller høyere kort. Hver gang du legger på et kort må du trekke et nytt fra bunken. Spillerne skal til enhver tid ha tre kort på hånden.

Hvis en spiller ikke kan spille ut et kort (har ikke høyere verdi eller spesialkort) må han trekke inn hele bunken. Du har alltid mulighet til å trekke et sjansekort fra bunken før du må trekke inn. Når en spiller må trekke inn bunken, begynner sidemannen neste runde.

Når bunken med kort er tom, og spilleren ikke har flere kort på hånden kan han spille de tre kortene med bildesiden opp. Når disse tre er spilt velges de med bildesiden ned.

Spillets vinner er først ferdig, mens spilleren som er ferdig sist blir Idiot.