Sliter du med å finne ditt favorittkortspill? Vi vil gi deg en en liten introduksjon til ulike spill som kan spilles med forskjellig antall spillere.

Kortspill for en person

for en person

Vi starter med kortspill som er beregnet for en person. Det mest populære spillet for enkeltpersoner er kabal. Dette spillet finnes i mange forskjellige varianter, men hovedprinsippet er det samme. Kortene skal legges på bordet i et mønster, kortene skal deretter flyttes etter gitte regler. Målet er å få alle kortene i fire forskjellige bunker, en for hver farge (spar, ruter, kløver, hjerter) i korrekt rekkefølge. Du kan spille kabal hjemme på stuebordet, på gulvet på flyplassen eller gratis på nett.

Et annet kortspill som er populært for en person er Blackjack. Her spiller man mot dealeren og det er om å gjøre å komme nærmest 21. Du får utdelt to kort og dealeren får to kort, hvor det ene er synlig. Du skal så vurdere dine kort mot dealerens, og velge om du ønsker å beholde kortene du har på hånden eller å få et ekstra. Når du er fornøyd med dine kort snur dealeren sitt skjulte kort og vinneren er den som er nærmest 21.

Kortspill for to personer

for to personer

Mange kortspill er beregnet for to eller flere deltakere. Noen spill fungerer best for to, som for eksempel krig. Her deles kortstokken i to like store bunker og hver spiller snur et kort samtidig. Den spilleren med høyest kort vinner begge kortene. Krig mellom spillerne oppstår når to like kort snus. Da skal begge spillerne legge på tre kort hver med bildesiden ned, og et fjerde kort med bildesiden opp. Den spilleren med høyest kort vinner alle kortene. Vinneren er kåret når en av spillerne har hele kortstokken i hånden.

Et annet populært spill for to er Stress, hvor begge spillerne får utdelt 24 kort og 4 legges med bildesiden opp på bordet. Etter at spillerne sier ‘klar ferdig gå!’ skal det sorteres og byttes kort for å lage stikk. Når alle kortene er gjort om til stikk er spillet slutt og den med flest vinner.

Kortspill for tre personer

for tre personer

Et kortspill som er ideelt for 3 personer er Idiot. Her får man utdelt ni kort hver, tre plasseres med bildesiden ned, tre kort plasseres oppå de tre første med bildesiden opp. De resterende tre har man på hånden. Spillerne skal etter tur legge på kort med lik eller høyere verdi. Hvis man ikke kan legge på må bunken trekkes inn. Målet er å bli kvitt alle kortene, inkludert de på bordet.

Barnespillet Gris er også passende for tre eller flere personer. Hver spiller får utdelt sine kort og velger et kort de ikke ønsker, og legger dette på bordet med bildesiden ned. Når alle spillerne har gjort dette sendes kortet til venstre. Spilleren tar opp kortet og velger et nytt for å sende videre. Målet er å få fire like kort, og da skal spilleren gjøre et tegn som bevis. Alle må herme etter tegnet og sistemann taper.

Kortspill for fire personer

for fire personer

Mange kortspill skal spilles i par, og er tilpasset 4 spillere, for eksempel Bridge. Bridge er et avansert og omfattende kortspill med kompliserte regler og spilles derfor hovedsakelig av voksne. Målet med spillet er å samle så mange stikk som mulig sammen med en partner. Bridge starter med meldefasen for hver spiller melder hvor mange stikk de forventer å ta i tillegg til trumf. Deltakerne gjennomfører deretter spill fasen.

Andre spill som Amerikaner, Rummy og 500 er det optimale antall spillere 4, men man kan også gjennomføres med færre eller flere deltakere.

Kortspill for seks personer

for sex personer

Er man en gjeng på seks personer eller flere er det morsomt å spille kortspill som President eller Poker. President er svært populært på skoler hvor man til og med kan spille med flere kortstokker for å inkludere flest mulig spillere. Spillet går ut på å bli kvitt kortene sine først, og vinneren blir ´president´, andre person ferdig blir visepresident, taperen blir boms og nest sistemann blir vise boms. Dette er et kortspill med enkle regler og perfekt for større grupper.

Et annet populært kortspill er verdenskjente Poker. Poker kan man spille på nett med eller uten pengeinnsats eller rundt bordet med gode venner. Reglene er litt kompliserte så mange velger å lese seg opp før man satser ekte penger. Du kan også øve deg på nett hvor man spiller mot datamaskinen eller mot andre spillere med lekepenger som innsats.

Muligheten er mange, så lenge man har en kortstokk tilgjengelig.