Kabal er et kortspill for èn person, og finnes i uendelige mange forskjellige varianter. Vi har valgt å gi deg et sammendrag av de viktigste reglene for de mest kjente kabaltypene.

Det som er spennende med kabal er at man kan tenke flere steg fremover mens man spiller. Uavhengig av hvilken type kabal du spiller starter alle med at man fordeler kort på bordet, og deretter snur etter gitte regler.

Vi har valgt å se nærmere på 7’er kabal, Freecell kabal, Pyramiden og Edderkoppkabal.

Kabal spill

Hvordan spiller man Kabal

7’er kabal er den vanlige formen for kabal og som mange kjenner igjen som gratisspillet som var tilgjengelig på gamle Windows maskiner. Målet med kortspillet er å legge alle kortene i hver farge i stigende verdi på toppen. Denne bunken starter med Ess, to, tre, osv. For å få tilgang til de ulike tallene må kortene flyttes i stabler fra konge og nedover. Hvis man har et åpent felt kan man flytte kongen og bygge med vekslende farger nedover (rød konge, svart dame, rød knekt). Kan man ikke flytte, trekker man et kort fra bunken for å se om det løser problemet.

Freecell kabal ligner i prinsippet på 7’er kabal, siden målet er å få alle kortene på toppen i stigende rekkefølge. Dette gjøres ved å plassere kortene i annenhver farge fra høy til lav verdi. Det er ingen skjulte kort så du har full oversikt over alle kortene.

I Pyramiden er målet å finne par hvor verdien blir totalt 13. Gradvis vil kortene forsvinne og pyramiden bli mindre og mindre. Når pyramiden er forsvunnet har du vunnet / kabalen har ‘gått opp’.

I Edderkoppkabal benyttes to kortstokker og denne versjonen er mer tidkrevende enn de som er nevnt tidligere. Målet er å bli kvitt kortene ved å legge kort fra høy til lav tallverdi.

Spill kabal på nett

Kabal er et godt tidsfordriv og en mengde ulike operatører og leverandører gir deg muligheten til å spille de forskjellige ulike kabaltypene på nett. Noen av de mest kjente var tidligere ferdig installert på alle Windows PC´er.

I dag kan du spille ulike typer kabal gratis på nett. Kabal finnes på flere ulike språk, deriblant norsk og engelsk. Hvis du har vanskeligheter med å finne en norsk utgave kan du prøve å søke på Solitaire. 7’er kabal er også kjent som Solitaire, Edderkoppkabal som Spider Solitaire og Pyramiden kalles også Pyramid Solitaire.

Kabal på mobil

Det finnes flere kabal applikasjoner tilgjengelig for både Android og iOS brukere. Du kan laste ned disse fra Google Play eller Apple Store og få tilgang til din favorittkabal hvor enn du befinner deg.