Det folkekjære kortspillet Amerikaner har likhetstrekk med spill som Bridge, Whist og Spardame. Når man spiller Amerikaner benyttes hele kortstokken på 52 kort. Spiller går ut på å melde antall stikk man tror det er mulig å ta sammen med en medhjelper.

Hvis man klarer å oppnå antall stikk som er gitt på forhånd får man antall stikk i poeng. Dersom man ikke klarer antall stikk får både spilleren og medspilleren minuspoeng. Andre spiller kan også stjele stikk under runden. Spillet har en vinner når en av deltakerne har fått totalt 52 poeng over flere runder.

Amerikaner spill

Hvordan spiller man Amerikaner

En runde Amerikaner kan spilles med mellom 3 og 6 spillere, hvor 4 er det optimale. Det hele starter med at hele kortstokken deles ut, og 4 kort legges igjen på bordet.

Først starter budrunden, hvor man tipper man mange stikk man klarer å ta sammen med en annen spiller. Med totalt tre spillere rundt bordet er det maksimalt mulig å ta 16 stikk, med fire er det mulig å ta 12 stikk, fem spillere gir 10 mulige stikk og med seks spillere er det mulig å ta maks åtte stikk.

Runden går etter klokken og neste spiller må enten melde over eller pass. Spilleren som har meldt flest stikk begynner spillet ved å plukke opp og bytte ut ett eller flere av kortene som ligger på bordet.

Deretter velges trumf, som ofte basert på det høyeste kortet man har på hånden eller antall kort av samme farge. Medhjelperen blir valgt ved at spilleren som starter legger ned det laveste kortet i trumfargen og ber om et bestemt kort. Den spilleren som har dette kortet blir automatisk valgt som medhjelper.

Stikk samles ved å spille det høyeste kortet i runden eller høyeste trumfkortet. Vinneren av stikket tar dette bort fra bordet og legger på et nytt kort.

Stikkene telles opp når alle kortene er spilt, og man finner da ut om spilleren som meldte flest stikk har nådd sitt mål. Om målet er nådd blir antall stikk omgjort til poeng. hvis ikke deles det ut minuspoeng. Poengene skrives opp på et ark for hver runde.