I King of Spades kortspill spiller du det klassiske spillet Spar mot tre datastyrte motstandere. Du spiller sammen med spilleren som sitter overfor deg, og målet er å ta så mange poeng som mulig. Spillet spilles over tre runder, og laget med den høyeste poengsummen vinner.

Spillet spilles i henhold til de klassiske reglene for Spar. Spar er et spill basert på det å ta stikk, hvor all spar er trumf. Ved starten av hver runde byr hver spiller på antallet stikk han/hun planlegger å vinne.

Hvis laget klarer å vinne like mange stikk som de bød tilsammen, får de poeng basert på antallet stikk de bød. Mislykkes de derimot med å få antallet stikk de bød, får de en poengstraff. Vinner du for mange stikk, får du «bager». Disse kan gi deg en ekstra straff hvis du får for mange.

Regler

King of Spades er basert på det klassiske kortspillet Spar. Du spiller med tre datastyrte motstandere og er på lag med spilleren som sitter rett overfor deg. Du spiller ett kort av gangen, og de fire kortene utgjør ett stikk.

Du må følge sorten, som avgjøres av det første kortet som spilles i hvert stikk, hvis du har muligheten. Dersom du ikke har kort i riktig sort, kan du spille hvilket som helst annet kort. Det høyeste kortet i den første sorten som ble spilt, vinner stikket, såfremt en trumf ikke ble spilt, siden den høyeste trumfen da vil vinne stikket.

Spar er trumf, men kan ikke spilles som første kort i et stikk før sorten har blitt brutt. Det betyr at noen først må spille i et stikk som åpnet med en annen sort. Etter det kan spar spilles som det første kortet i stikket.

Etter starten av hver runde må spillerne by mellom 0 og 13 stikk. Dette er antallet stikk de tror de kommer til å ta. Målet er å ta minst like mange som budet, så spilleren må se på kortene han/hun har fått utdelt og avgjøre hvor mange stikk som kan tas, og også ta i betraktning hva de datastyrte motstanderne har bydd så langt. Det totale budet til de to lagkameratene kan aldri være høyere enn 13.

Den viktige oppgaven er at laget klarer dette budet. Så selv om du ikke klarer å ta like mange stikk som du bød, kan den datastyrte lagkameraten gjøre opp for dette ved å ta ekstra stikk.

Dette skjer automatisk, og du ser en grønn markør når en lagkamerat hjelper deg med å vinne et stikk. Hvis laget klarer budet sitt, får de 10 poeng for hvert stikk de bød og 1 poeng for hvert ekstra stikk de tok.

Klarer derimot laget ikke å ta antallet stikk de bød, får de en straff på -10 poeng for hvert stikk de bød, uansett hvor nære de var å klare budet.

For hvert ekstra stikk laget tar som er høyere enn antallet de bød, får de en «bag». Dersom laget til sammen får 10 bager, gir det en straff på 100 poeng. Så sørg for at du prøver å by nøyaktig.

  • Hvis en spiller byr null, eller «Ingen», som det kalles, kan ikke spilleren ta noen stikk – selv ikke for å hjelpe lagkameraten i løpet av runden.
  • Hvis en spiller lykkes med et «Ingen»-bud, får laget 100 ekstra poeng, i tillegg til poengene fra lagkameratens bud dersom han lykkes.
  • Hvis et «Ingen»-bud mislykkes, får laget en straff på -100 poeng.

Spillet avsluttes etter at tre runder har blitt spilt, eller når tiden går ut.

Kontroller for spill på nett

Når kontrollene for budgivningen dukker opp ved starten av hver runde, klikker du først på budet du ønsker å komme med etterfulgt av «Foreta bud»-knappen.

Du klikker på kortet du ønsker å spille. Spillet vil automatisk gjøre kortene som ikke kan spilles grå. Dette gjelder for kort som er i feil sort eller lignende. Dersom du ønsker å avslutte spillet før det er ferdig, klikker du på Avslutt spill.

Poeng

Poengsummen din er basert på følgende struktur:

  • Grunnpoengsum: 10 000 poeng
  • Poeng du får: Spar-poeng oppnådd av laget ditt ganget med 10 legges til, noe som også kan være et negativt tall.
  • Forskjell-poengsum: (Ditt lags poeng – Motstanderlagets poeng) X 20
  • Tidsbonus: 1000 X (% av tiden igjen) poeng
  • Ingen-bonus: 1000 ekstra poeng for hvert Ingen-bud du klarer

King of Spades Strategi

Det hele handler om budene ved starten av runden. Det er lurere å være litt forsiktig enn for optimistisk, siden straffen for å ikke klare et bud er større enn prisen for en «bag».

Hjelp lagkameraten din. Sørg for at de klarer budet sitt, og ikke ta stikk som lagkameraten din er i ferd med å vinne uansett. Spill godt sammen for å unngå bager, og sørg for at motstanderlaget får dem i stedet.

Tips for å vinne på Spar

Dersom motstanderen din ikke klarer budet sitt, får de en stor straff, så noen ganger er det verdt risikoen å ta noen bager for straffen de får. Bruk denne taktikken til å øke poengsummen din.

Et «Ingenting»-bud gir deg mange poeng dersom du klarer det. Så tenk deg om når hånden din tilsier at du kan komme med et «Ingenting»-bud, noe som er særlig aktuelt når du har få spar eller bare veldig lave spar.